Kepek, saçta ve omuzlarda küçük, beyaz ölü deri pullarının ortaya çıkmasına neden olan yaygın bir kafa derisi durumudur. Can sıkıcı bir şekilde kaşıntılara sebep olabileceği gibi kafa derisinin kırmızı, tahrişli, pullu veya kabuklu görünmesine yol açabilir. Genellikle ergenlik döneminde başlayan ve orta yaşta azalan kepek sorunları, bazı araştırmalara göre hormonlar tarafından tetiklenmektedir. Bir diğer neden ise, aşırı maya gibi mantar hastalıklarıdır.
Kepek, kafa derisinde kuru cilt olarak veya seboreik dermatit, egzama, sedef hastalığı gibi daha zahmetli durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Öte yandan saç bakım ürünlerine duyarlılığı olan bazı insanlar kepek sorunu yaşayabilir. Kepek sadece kuru saçları veya cildi olan insanlarda ortaya çıkmaz, aynı zamanda yağlı saçlarda da görülebilir. Çirkin ve utanç verici bir durum olarak bireyi rahatsız eden kepek oluşumlarının neyden kaynaklandığı öğrenildikten sonra tedavi edilebilir ve önlenebilir.
Kepeklenme Neden Olur?
Kepeklenme genellikle ölü saç derisi hücrelerinin hızlı bir şekilde dökülmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun altında yatan birçok sağlık problemi olabileceği gibi olası bir enfeksiyon riski kepek oluşumu riskini arttırmaktadır. Hem yağlı hem kuru saç derisinde görülebilen kepeklenmelerin en sık görülen nedenleri arasında:
- Seboreik dermatit nedenler,
- Cilt kuruluğu nedenleri,
- Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemleri,
- Malassezia olarak bilinen mantar oluşumları,
- Yanlış şampuan kullanımı,
- Saç bakımının yeteri kadar yapılmaması durumları yer almaktadır.
Kepek Belirtileri Nelerdir?
Kepek semptomları genellikle altta yatan sebebe bağlı olarak değişiklik gösterse de genellikle belli başlı durumlarla kendini göstermektedir. Kepeklenme belirtileri arasında en sık görülen durumlar:
- Kafa derisinde kaşıntı,
- Deri tabanında kızarıklıklar,
- Ciltte kuruluk,
- Kafa derisinde kabuklanma.
Kepekten Hızlıca Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Kepek sorununu hızlıca gidermenin en etkili yolu, düzenli fırçalama, sert kimyasal içermeyen şampuan ve saç kremi kullanımı ile kolayca atlatılabilmektedir. Fırçalama işlemleri kan akışını arttırarak kafa derisinin uyarılmasına yardımcı olur. Doğru bilinen bir yanlışın aksine kuru ve yağlı saçların fırçalanması kepekten hızlıca kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Öte yandan yağlı saçlara sahip olan bireyler şampuan ve saç kremi kullanımından kaçınmaktadır. Aksine kimyasal içermeyen yağlı ciltler için özel olarak formüle edilmiş kepek önleyici şampuanların ve saç kremlerinin kullanılması son derece etkili bir yöntemdir. Bazense sert sentetik kimyasallar ve yaygın bir cilt tahrişine neden olan sodyum sülfat gibi cilt tahriş edici bileşenler içermeyen saç bakım ürünleri de kepeklerden hızlıca kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Kepeklerden Kalıcı Olarak Kurtulmanın Yolları
Kepeklerden kalıcı olarak kurtulmanın temel yolu, kepeklenme probleminin altında yatan nedenin tespit edilmesiyle mümkün olacaktır. Aynı zamanda sülfat içermeyen, pH dengeli, tüm cilt tiplerine uygun olan bitki kaynaklı şampuanlar ve saç kremleri kepek sorunlarından kalıcı olarak kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Parabenler, mineral yağlar, propilen glikol, sülfatlar, silikonlar, yapay kokular ve renklendiriciler içermeyen saç bakım ürünleri, saç ve saç derisi sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu tarz ürünler kepeği azaltmak ve kontrol altına almak için saçınıza ve saç derinize nemlilik katar. Sert kimyasallara sahip saç bakım ürünleri ise cilt tahrişi, kuruluk ve kepek semptomlarının artış göstermesine neden olabilir.