Saç Egzaması Nedir?
Saç egzaması cildin kaşınmasına, iltihaplanmasına veya açık ten tonlarında kırmızı, koyu ten tonlarında gri ve mor döküntülere neden olabilir. “Egzama” kelimesi alevlenmeler sırasında ortaya çıkan kasıntılı, iltihaplı ve kırmızı veya koyu renkli lekeler için kullanılmaktadır. Hafif, orta ve şiddetli arasında çeşitli semptomlarla kendini gösteren egzamalar, kafa derisinin tahribata uğramasına ve saçlarda dökülmelere neden olabilir. Bu hastalıkla birlikte yaşamak hayatı önemli ölçüde etkilese de alınacak tedbirlerle semptomlar minimum seviyeye indirilebilir.
Egzama Neden Olur?
Kafa derisinde görülen egzamalar ve diğer türler de dahil olmak üzere egzamanın spesifik olarak nedeni bilinmemektedir ancak birçok sağlıkçı bu durumun genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebileceğini söylemektedir. Örneğin ebeveynler egzamaya sahipse, çocuklarında aynı hastalığı geliştirme olasılığı yüksek olacaktır. Öte yandan egzamaya neden olan çevresel faktörler arasında:
1. Tahriş edici maddeler
Bunlar arasında sabunlar, deterjanlar, şampuanlar, dezenfektanlar yer almaktadır.
2. Alerjenler
Tozlar, evcil hayvanlar, polenler, küf ve diğer alerjenler egzamaya neden olabilen çevresel faktörler arasında yer almaktadır.
3. Mikroplar
Stafilokok, virüsler ve bazı mantarlar mikroplara bağlı egzama oluşumuna neden olabilir.
4. Sıcak ve soğuk havalar
Çok sıcak ve çok soğuk hava koşulları, yüksek ve düşük neme bağlı olarak kafa derisinde ve cildin diğer bölgelerinde kuruluklara neden olabilir. Bu da egzamayı tetikleyen bir başka unsur olarak bilinmektedir.
5. Yiyecekler
Süt ürünleri, yumurta, kuru yemiş, soya ürünleri ve buğday gibi besinler egzamanın parlamasına neden olabilir.
6. Stres
Bu durum egzamanın doğrudan bir nedeni olmasa da semptomların şiddetini arttırmadan son derece etkilidir.
7. Hormonlar
Özellikle kadınlarda hormona bağlı olarak görülen egzamalar, hamilelik sırasında ve adet döngüsünün belirli noktalarında ciddi semptomlarla kendini gösterebilir.
Egzama Bulaşıcı Mıdır?
Saç derisinde görülen egzama da dahil olmak üzere hiç bir egzama türü bulaşıcı değildir. Bu hastalığı başka birinden kapma ihtimaliniz bulunmamaktadır. Kesin nedeni tam olarak bilinmeyen bu sağlık sorununun genellikle gen ve çevresel tetikleyici kombinasyonlara bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Kafa derisinde meydana gelen egzamalar genellikle herkes için farklı semptomlarla kendini göstermektedir. Bu durum egzamanın türüne bağlı olabileceği gibi şiddetine de bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genellikle egzamanızın türü her ne olursa olsun kafa derinizde aşırı kaşıntı hissi ortak bir belirleyici unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Kaşıntı durumunda bireyin egzama şiddetine göre hafif veya yoğun olabilir. Öte yandan şiddetli kaşıntı durumlarında kafa derisinde tahrişlere hatta iltihaplanmalar gelişebilir. Bazense kaşıntı o kadar kötüleşir ki deride kanamalar görülebilir. Öte yandan egzama hastalığında görülebilen en yaygın belirtiler arasında:
- Kuru ve hassas kafa derisi,
- Açık ten tonlarında kırmızılık,
- Koyu ten tonlarında gri, mor veya kül gibi görünen iltihaplı cilt,
- Aşırı kaşıntı hissi,
- Saçlarda kepeklenme,
- Pullu kafa derisi,
- Akıntı veya kabuklanma,
- Kafa derisinde şişme.
Yukarıda belirtilen egzama semptomlarının bir kaçına veya hepsine sahip olabilirsiniz. Bazense ani parlamalarla şiddetlenen ve ansızın ortadan kalkan semptomlar yaşayabilirsiniz. Egzamanızın olup olmadığını ve beraberinde altta yatan sebebin nedenini öğrenmek için cilt doktoruna görünmeniz gerekmektedir.
Egzama Nasıl Teşhis Edilir?
Egzama tanısı, deri üzerindeki lezyonları incelenmesi ve daha önce birinci derece akrabalar arasında benzer durumların olup olmadığına bakılarak kesinleşmektedir. Genellikle dermatoloğun kafa derinize yapacağı muayene sonucunda kolayca teşhis edilebilen egzama, aynı zamanda beliritlen semptomlara sahip olmanız durumunda da kolayca anlaşılabilir.
Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Egzamanın tedavi edilebilmesi için altta yatan sebebin doktorunuz tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Tanının kesin olarak konulmasının ardından saç derisinde meydana gelen hasarın giderilmesi, saçın eski gücünü kazanması için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hafif egzamalar genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeyerek uygun bakım ve temizlikle kolayca iyileşebilmektedir. Tedavinin temel amacı cildin nemlendirilmesi ve enfeksiyon risklerinin önlenmesini içermektedir.
Daha şiddetli egzama durumlarında çeşitli kremler ve oral ilaçlar gerekebilir. Doktorunuzun vereceği haplar genellikle kafa derisindeki kaşıntıları azaltmaya yönelik olacaktır. Bununla birlikte bu ilaçların yan etkisi olarak uyuşukluk, yorgunluk veya halsizlik durumları ortaya çıkabilir. Doktorunuz bu durumda da gerekli besin takviyelerini almanız konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Hastalığın giderilmesinde ki temel tedavi yöntemi, kafa derisinin nemli kalmasına yardımcı olacak kremler, şampuanlar, losyonlar, jeller ve kişisel bakım ürünlerini içermektedir.